SHARE

Er du glad for at løse krydsord, så bliv endelig ved. Undersøgelser viser nemlig, at ældre, der løser krydsord og på andre måder udfordrer sig selv med svære spil, har en skarpere hjerne, end dem der ikke gør.

Når du udfører kompleks problemløsning, som krydsord er, bliver din hjerne med tiden skarpere. selvom alle hjerner bliver svækket med tiden, vil din blive svækket langsommere, fordi du bliver ved med at holde den skarp. Dermed kan du altså sinke aldringen lidt. 

På mange måder er krydsord altså en form for motion for din hjerne: Når du motionerer kroppen, kan du holde den stærk i længere tid, og når du træner din hjerne, kan den holde sig skarp i længere tid. Er du vild med at løse krydsord, handler det derfor bare om, at du bliver ved. 

Stort studie danner grundlag for konklusionen

Det er ikke bare noget, som forskerne påstår, når de siger, at krydsord kan være med til at holde din hjerne skarp. Det er faktisk også noget, som de har undersøgt temmelig grundigt. De har nemlig undersøgt omkring 500 ældre i 15 år. De studerede de ældre, fra de fyldte 64 år, og til de blev 79 år. Dermed kunne de følge, hvordan deres hjerner fungerede i den periode. 

I starten af forsøget spurgte forskerne ind til, hvilke former for aktiviteter de ældre godt kunne lide. Det var ikke bare, om de kunne lide at løse krydsord, men også om de for eksempel løste sudoku, komplekse bøger eller gjorde sig abstrakte tanker. 

Derefter blev de ældre testet hvert tredje år. Der undersøgte forskerne, hvor gode de var til at huske ting, som de fik at vide. Det, der også kaldes verbal hukommelse. De testede også, hvor hurtigt de ældres hjerner arbejdede ved at lade dem se på en række af tal, hvor nogle var byttet ud med symboler, som de burde kende. 

Krydordsløsere havde de skarpeste hjerner

Undersøgelsen konkluderede, at de ældre, der havde holdt deres hjerner i gang med for eksempel krydsord var skarpere end dem, der ikke udførte den slags opgaver. Der var en generel tendens til, at jo sværere opgaverne var, des skarpere holdt de ældre sig. Hvis du kæmper med en svær krydsord, må du derfor endelig ikke give op - det er netop guf for din hjerne at få den slags udfordringer. 

Selvom du endnu ikke løser krydsord, kan du heldigvis stadig gå i gang med det. Det er aldrig for sent at starte på det. Der findes nemme krydsord, som du kan starte med. Derfra vil du finde ud af, at du hurtigt kan gå videre til at løse nogle mere svære krydsord. Så kan du altså langsomt arbejde dig op til at kunne løse de allersværeste.

På den måde er det altså ikke anderledes, end hvis du dyrker motion - det er heller aldrig for sent at starte med det, og du har altid mulighed for at blive bedre. Måske bliver du aldrig verdensmester, men lidt har jo også ret. Det er det samme med krydsord.